A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2010-11-08 11:15
Szűcs Ágnes
A vörösiszappal elöntött földterületek hasznosítása
A mintegy 1017 hektár vörösiszappal elöntött földterületen ismét beindulhat a termelés, természetesen csak bizonyos keretek között. Az élelmiszernövények termelése sajnos lehetetlenné vált, viszont több megoldás is kínálkozik a hasznosításra…

A vörösiszappal elöntött földterületek jövőbeni hasznosulásáról győződött meg Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. Jakab István Devecserben tartott sajtótájékoztatóján közölte az érdeklődőkkel, hogy a mintegy 1017 hektár földterületen az elkövetkező években élemiszeripari növényt termelni nem lehet, ezért a gazdálkodókkal közösen kell kidolgozni a további lehetséges megoldásokat. Véleménye szerint a MAGOSZ feladata, hogy megtalálja és bemutassa azokat a lehetőségeket, amelyek a kialakult helyzet rendbehozatalára irányulnak. Ennek érdekében segítséget vettek igénybe az MTA szakértőitől, valamint az ezen a területen gazdálkodó 70 termelővel folytattak párbeszédet az állattenyésztésről és a növénytermesztésről. Hangsúlyozta: hogy a MAGOSZ csak iránymutatást tud adni, dönteni a helyi gazdáknak kell.

 
Műholdfelvétel a tározóról a katasztrófa előtt...
 
 ... és utána

A MAGOSZ földcserével és energianövény-termesztéssel segítené a vörös iszappal elöntött területek gazdálkodóit. Alternatív lehetőségként a Nemzeti Földalap kezelésében lévő állami területeken ajánlanának fel csereterületet a gazdáknak vagy a földjeiket megvásárolnák aranykorona értéken és azok állami tulajdonba kerülnének.

Annak, aki szeretné megtartani vörösiszappal elöntött területét és részt vesz a tervezett energianövény-termesztésben, egyénre szóló megoldást keresnek, de az élelmiszernövények termesztését mindenképpen meg kell tiltani az érintett területeken.

Győrffy Balázs, a MAGOSZ Veszprém megyei alelnöke az MTA javaslatát ismertette:  gyorsan növő fűzfajokkal kell beültetni a területet, amelyek a talaj rekultiválását segítik elő azzal, hogy kivonják belőle a nehézfémeket. Szót ejtett azokról a nehéz helyzetbe került gazdálkodókról, akik hitelben vásárolták mezőgazdasági gépeiket, melyet a későbbi évek terméséből kívántak visszafizetni, de ezáltal elvesztették megélhetésüket.


Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A vörösiszappal elöntött földterületek hasznosítása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.