Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-07-22 13:14
Szűcs Ágnes
A vis maior lehet a gazdák megmentője
Adásvételi szerződés helyett termékértékesítési szerződések megkötését javasolja a növénytermesztőknek a Magyar Agrárkamara. Ugyanis az időjárási katasztrófák miatt sok termelő képtelen a korábban megkötött szerződéseit teljesíteni, és a termékértékesítési szerződéssel elkerülhetőek lennének az esetleges fedezetvásárlások, kötbérek. A Magyar Agrárkamara méltányos eljárásra kéri fel a felvásárlókat és az integrátorokat is egyaránt, amelynek elnöksége már korábban a vis maior helyzet kihirdetését szorgalmazta a Vidékfejlesztési Minisztériumnál.

”Az elmúlt hónapokban több mint százmilliárd forint kárt okozott az időjárás a mezőgazdaságban. Ez főként a növénytermesztésből élők számára okoz termés-, illetve bevételkiesést. A gazdálkodók számára már ez is katasztrofális hatású, de ha nem figyelnek oda, akkor a későbbiekben még rosszabbul járhatnak.” – figyelmeztet Kun Mihály, a Magyar Agrárkamara ügyvezető alelnöke. A több milliárdos jégkárt elszenvedő mezőhegyesi agrártársaságot is irányító szakember szerint azok, akik eddig még nem kötöttek szerződéseket terményük értékesítésére, ezt követően termékértékesítési, és ne adásvételi szerződések keretein belül adjanak túl terményeiken.


Sok gazdán ez már nem segít, mert korábban a felvásárló vagy integrátor szervezetekkel adásvételi szerződést kötöttek meghatározott mennyiségű terményre, melyet teljesíteni kell. Mivel az időjárás miatt a szerződésben szereplő termés nem termett meg, a fennmaradó mennyiséget a termelőnek vagy meg kell vennie máshonnan, vagy pedig vállalja a szállítás elmaradása miatti kötbér terheit. Kun Mihály szerint ez a kötelem termékértékesítési szerződés esetén nem áll fenn. Ott ugyanis arról szól a passzus, hogy meghatározott területen megtermett gabonát vásárol fel a vevő. Ha az a termelő önhibáján kívüli okból nem terem meg, azt a termelő nem köteles pótolni.

 
A Magyar Agrárkamara korábbi elnöksége már állást foglalt arról, és levélben értesítette a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy a miniszter az adott területekre hirdessen ki vis maior helyzetet. Ezzel a fent említett termelői kötelezettségek érvényüket veszítik, vagyis adásvételi szerződések esetén sem kellene fedezetvásárlást, kötbért felvállalni. Kun Mihály ugyanakkor a Magyar Agrárkamara nevében felkéri a felvásárlókat és integrátorokat, hogy a katasztrófára való tekintettel méltányosan járjanak el az egyébként is óriási veszteségeket elszenvedett termelőkkel szemben.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A vis maior lehet a gazdák megmentője
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.