Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2011-02-15 10:09
BDB
A végelszámolás nem akadálya a támogatásigénylésnek
Az Európai Bizottság főtanácsnoka egy magyar vonatkozású ügy kapcsán adott ki tájékoztatást az uniós támogatási rendszerrel kapcsolatban.

A mezőgazdasági támogatásokról szóló uniós szabályokban nincs olyan előírás, amely a végelszámolás alatt álló termelőket kizárná a támogatási jogosultságból – nyugtázta indítványában Jan Mazák, az Európai Bíróság főtanácsnoka, utalva a Bábolna Zrt. ügyére.

A Bábolna Zrt. 2005-ben uniós mezőgazdasági és ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatást kapott, annak ellenére, hogy 2004. szeptember 1-je óta végelszámolási eljárás alatt állt. Miután erre fény derült, a magyar illetékes hatóságok a kiegészítő nemzeti támogatást visszavonták, ugyanis a hazai jog tiltja a végelszámolás alatt álló cégek támogatását. A Bábolna Zrt. pert indított az ügy tisztázására, melynek kapcsán a Fővárosi Bíróság az Európai Bíróságot is bevonta.

Jan Mazák főtanácsnok csütörtökön (február 10-én) megtett indítványában leszögezte: „mivel a nemzeti kiegészítő támogatások az uniós mezőgazdasági támogatási rendszer szerves részét képezik, ezért azok – a Bizottság eltérést lehetővé tevő engedélyének hiányában – ugyanolyan feltételek mellett nyújthatóak, mint az Unió költségvetéséből finanszírozott támogatások.”

Azonban a brüsszeli állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy „az uniós mezőgazdasági támogatások és a hozzájuk kapcsolódó nemzeti támogatások egységes rendszert alkotnak, és főszabály szerint igénybevételük feltételei sem térhetnek el egymástól.” Összegezve tehát nincs olyan előírás, amely a végelszámolás alatt álló termelőket kizárná a támogatási jogosultságból.

„A főtanácsnok véleménye nem köti az Európai Bíróságot, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek túlnyomó többségében a taláros testület ennek megfelelően határoz.” – írja az eset kapcsán a Bruxinfo.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A végelszámolás nem akadálya a támogatásigénylésnek
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.