Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2011-01-03 09:34
Bálint Brigitta
A változások is változnak 2011-től?
Új törvényekkel és jogszabályokkal köszöntött a vállalkozásokra a 2011-es év. Míg az óév végét ünnepelte mindenki, a jogalkotók gondoskodtak arról is, hogy az új esztendő első napjai ne induljanak eseménytelenül. A tájékozatlanság nem mentesít a szabályok betartása alól, így nem árt összefoglalni, mi is változik januártól…

A számtalan új jogszabályon és törvényen túl a már korábban megváltozott rendeletek is módosultak. Még a nyári hónapokban fogadták el a társasági adó csökkentését és 2011 lesz az az első teljes 12 hónapos időszak, amikor az 500 millió forintos adóalapig csak 10 százalékos társasági adó befizetésére kötelezik a cégeket. Az eddigi 19 százalékos adókulcsot jelentősen csökkentő döntés közel 262 ezer társas vállalkozás terheit csökkenti, mindazon túl, hogy januártól az egyszerűsített beszámoló készítésének lehetőségét is szélesebb körben választhatják a cégek. Ez a lehetőség elsejétől már a zártkörűen működő részvénytársaságokra és a naptári évtől eltérő üzleti évet választó vállalkozásokra is vonatkozik.

 

Mint azt egyik korábbi cikkünkben hírül adtuk, januárban indul a Széchenyi Önerő Hitel Program, mely lehetővé teszi, hogy önerő nélkül vagy minimális pénzügyi eszközök birtokában is vállalkozást indíthassanak az érdeklődők. A program keretein belül maximum ötvenmillió forintos hitel igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidővel, így mindenképpen jelentős segítséget nyújt az eddig lehetőségeken túl.

A munkáltatók szélesebb körben vehetnek részt a közfoglalkoztatásban is, melyhez több támogatási forma is tartozik. A tartós, hátrányos helyzetű álláskeresőket foglalkoztató vállalkozások idén akár nyolc hónapig a bruttó bér és járulékok hetven százalékát visszanyerhetik támogatásként, mindemellett érvényesíthetik a Start és Start Extra kártya előnyeit. A részmunkaidőben nőket foglalkoztató cégek további járulékkedvezményeket vehetnek igénybe, hiszen a társadalombiztosítási kötelezettség eddigi 27 százalékos kulcsa helyett mindössze 20 százalék megfizetésére kötelezettek.

A nyáron elfogadott, kis- és középvállalkozások adózásáról szóló jogszabály-módosítás 10 kisebb adónem megszűntetését tűzte ki célul, ebből hetet még 2010-ben sikerült végleg eltörölni. Január elsejétől pedig a maradék három adó (vállalkozók kommunális adója, üdülőtelep utáni idegenforgalmi adó, vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás) is megszűnik.

Létrejött a kereskedelmi gázolaj intézménye, mely lehetővé teszi a kereskedelmi célra használt gázolaj részleges, literenként 6,50 Ft-os jövedéki adó-visszaigénylését. A kedvezményre azok a gépjármű-üzembentartók jogosultak, kik a vámhatóságnál e célból vezetett nyilvántartásában regisztráltatják magukat.

Az ügyfeleket 2011-től új hivatalok fogadják, hiszen a főváros és megyei közigazgatási hivatalok jogutódjaként kormányhivatalok jönnek létre, továbbá a könnyebb ügyintézési menet érdekében Kormányablakok létesülnek.  Az ország 29 pontján megvalósult úgynevezett egyablakos rendszer folyamatos bővítése is szerepel  a kormány további terveiben, hiszen a takarékossági szempontok mellett az ügyfelek sokkal kisebb idő- és energiaráfordítással intézhetik hivatali teendőiket.

 

Új év, új intézmény! 2011-től az APEH és a VPOP egy hivatalként tevékenykedik tovább Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven. Egyelőre csak a vezetői szintek összeolvadásáról tudunk hírt adni, hiszen az egységes folyószámlarendszer kialakulásáig a szakfőosztályok önállóan tevékenykednek tovább.

A gyorsabb munkamenetet támogatja az a január elsejétől életbe lépő változás is, mely szerint a közigazgatási eljárásokban munkanapok helyett naptári napokban számolják a határidőket. A változás miatt több törvényi módosítás is szükségessé válik majd, hiszen mindezidáig a paragrafusokban munkanapokra vonatkozó határidők szerepeltek.

A változások - annak ellenére, hogy számuk igen jelentős - nagy segítséget jelentenek a vállalkozásoknak és mind adózási, mind ügyintézési szempontokat figyelembe véve a versenyképességet és a fellendülést támogatják – vélik a szakemberek.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A változások is változnak 2011-től?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.