A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
A termőföldben nem csalódtunk
Rémülten néztünk egymásra édesapámmal, de késő volt, már kimondta. Kulák nagyszüleim után kapott ötszázezer forintnyi kárpótlási jegyünk odavolt. Mikor másokkal együtt föltette a tárcsáját a liciten, és megkérdezték, mennyiért szeretne abból a 120 hektáros, 1500 aranykoronás földből, büszkén vágta rá: „Mindért!”

Csak később döbbentünk rá, mit is csináltunk. De már nem volt mit tenni, az üzlet megköttetett. Ugyanígy, zsigerből adott választ apám akkor is, mikor a látszólag félresikerült licit után egy héttel egymilliót ajánlottak a földért. „Nem eladó!” – jelentette ki. Így kezdődött. 

Édesapám azóta már nem él, de az a negyvenkét hektáros föld ma is a miénk – folytatja a történetet Nagy Ferenc, a TISZACASH ZRt. vezérigazgatója. Hirtelen döntése a kárpótlási jegyről pedig örökre összekapcsolt a termőfölddel. Akkor fogant meg bennem a gondolat, hogy a föld olyan érték, amely nem vész el, sőt, számtalan kincset és lehetőséget rejt magában. Négy év sem telt el az emlékezetes földvásár óta, már biztos voltam benne: megéri vállalkozást alapozni rá. És belevágtunk Májer István barátommal együtt. Megalapítottuk a TISZACASH ZRt-t. Mindössze hárman voltunk a cégben. Azóta ez a szám harminc főre duzzadt. Az üzlet alapja pofonegyszerű volt: összehozzuk az eladót és a vevőt. A cég 1998 óta, immár 12 éve töretlenül fejlődik, halad előre. A termőföldben azóta sem csalódott egyikünk sem, illetve azok sem, akik általunk kapcsolatba kerültek vele.

 Nagy Ferenc vezérigazgató

Hogy mi a recept, hogyan váltunk piacvezetőkké, nehéz megmondani. Mindenesetre mi csak a termőföld közvetítéssel, hasznosítással és fejlesztéssel foglalkozunk. A piacon ebben a tekintetben és méretünknél fogva egyedülállóak vagyunk. Bár a székhelyünk Miskolc, egyre szaporodnak a cég térképén az ország más területein lévő földterületeinket jelző zászlócskák, hiszen egyre többen ismerik fel, hogy a földvásárláshoz nem elég egy vevő és egy ügyvéd, hogy létrejöjjön az adásvétel. A kiszemelt föld többnyire több táblában fekszik, tulajdonosa pedig akár többtucat is lehet. Mindenkit külön-külön felkeresni, ajánlatot tenni, az ügyintézéssel kapcsolatos gondokat cipelni óriási teher. A feladatok pedig az adásvétel után nem szűnnek meg, a java csak ekkor kezdődik. A legtöbb vásárló ugyanis nem akar gazdálkodni. Ilyenkor haszonbérbe adhatják a tulajdonukat, vagy lehet a földet fejleszteni, például ipari létesítményeket létrehozni rajta vagy erdőt telepíteni rá. Végül, ha a tulajdonos egyszer úgy dönt, hogy eladja, vevőt kell találnia. Mindezeket a feladatokat, terheket vállaljuk mi át azoktól, akik segítségünkkel termőföldbe fektetnék a pénzüket. De nemcsak mi éreztük meg, miféle lehetőségek rejlenek ebben.

1996-ban még minden negyedik magyar lakosnak volt föld a nevén. Ez csaknem két és fél millió ember! A földtulajdonosok száma viszont tíz év alatt majdnem a felére csökkent. Több, mint egymillióan adták el a földjüket, ezeket az eladásokat pedig valaki lebonyolította. Bár azt mondhatnám, hogy hozzánk köthető ez az egymillió adásvétel, de ez természetesen nem így van. De azért - az elején csak néhányan, később egyre bővülve, egyre profibb módszerekkel, egyre gördülékenyebben – jelentősen kivettük a részünket belőle. Az eredményeinkből pedig a jövőben sem szeretnénk alábbadni. Ehhez kell az, hogy mindannyian higgyük és mások felé is ezt közvetítsük: a termőföld örök, mindig növekvő érték marad.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A termőföldben nem csalódtunk
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.