Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-08-12 09:12
RogÁ
A termelőket és a vállalkozókat egyaránt sújtotta az időjárás
A május-júniusi rendkívüli időjárási körülmények az egész ország számára jelentős terhet jelentettek, hiszen a két hónap alatt lehullott csapadék több helyen a sokéves átlag többszöröse volt. Emellett a hosszan tartó ár- és belvízvédekezés megnehezítette mind a lakosság, mind pedig a cégek helyzetét.

A mezőgazdasági vállalkozások mellett az iparban és a kereskedelmi szektorban működő cégek egy részét is negatívan érintették az időjárás viszontagságai.

700 magyarországi kis- és középvállalkozás megkérdezése alapján országosan átlagosan a mikro-, kis- és középvállalkozások 23 százalékának életét befolyásolta a rossz időjárás. A legnagyobb arányban a mezőgazdasági cégek helyzetét nehezítették meg az időjárási viszontagságok, ebben a szektorban a cégek több mint fele, 57 százaléka jelezte a felmérés során, hogy az időjárás negatívan befolyásolta a vállalkozás normál ügymenetét, döntően a termelést.


Csak a növénytermesztőknek hatmilliárdos kárt okozott a rendkívüli időjárás - a sok eső, a belvíz, az ismétlődő viharok és jégverések. Nem kímélte a természet az erdészeteket sem, eddig több mint 2,5 milliárd forint kárt összegeztek, de megrongálódtak gazdasági épületek, és komoly károk keletkeztek a hal- és vadgazdálkodásban is.

A mezőgazdasági termelőkön kívül az ipari, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek is megérezték a szélsőséges időjárás okozta nehézségeket: a kutatás során minden ötödik vállalkozás jelezte, hogy az elmúlt hónapok viharai, valamint az ár- és belvízhelyzet nehézséget jelentett számára. Ezen cégek elsősorban a vevőkön keresztül, illetve a szállítási problémák miatt szembesültek nehézségekkel - derül ki a kutatásból.

A jelenség miatt a világpiaci mutatókhoz képest nemcsak Magyarországon, de egész Európában várhatóan nőnek majd az árak. A megcsappant terméssel szemben jelentős kereslet áll, elsősorban a bioüzemanyag-gyártók, valamint az élelmiszeripar részéről.


Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A termelőket és a vállalkozókat egyaránt sújtotta az időjárás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.