Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2010-11-22 10:01
BDB
A szomszéd fűje mindig zöldebb – az APEH ismeri a trükköket!
Köztudott, hogy a cégvezetők és vállalkozások ellen indult adóhatósági eljárások bizonyos részénél bejelentés alapján járnak el a revizorok, górcső alá véve a vagyonosodást. A legtöbb esetben szomszédok, egykori házastársak bejelentése alapján indul vizsgálat, azonban kevesen tudják, hogy ilyen esetben maga a bejelentő is az APEH reflektorfényébe kerül.

Az adóhatóság regionális vagyonosodási vizsgálatából tisztán kiderül, hogy évente több mint egymilliárd forint után nem adóznak az érintettek. A bejelentés alapján indult revíziók nagy arányban derítenek fel szabálytalanságokat, eltitkolt jövedelmeket.

 

A legmegbízhatóbb informátornak a frissen szerzett haragosok, irigy szomszédok, illetve olyan egykori üzlettársak tartoznak, akik a megromlott viszonyt az adóhatóságnak tett közérdekű bejelentéssel nyomatékosítják. Ezen túl számos eljárás indul munkaügyi-, munkavédelmi hivatal, vámhivatal jelzései alapján is, de figyelemfelketőek a tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosai, vezetői, illetve a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtók. A trükközéseket bizonyos százalékban ez utóbbira alapozzák, hiszen az illegális jövedelmeket a könyvelésben megjelenő nagyobb összegű tagi kölcsön nyújtásával próbálják a cégvezetők kivenni a társaságból.

Az eltitkolt és a le nem adózott jövedelmeket feltáró ellenőrzés után rendkívüli találékonyságról  tesznek tanúbizonyságot az adófizetők, hiszen számtalan indokot rögzítettek már a jegyzőkönyvek a „talált pénztől” kezdve a „szalmazsákban gyűjtött forintokig.” Ez azonban nem jelent mentséget a felelősségre vonás alól, az adóhatóság ugyanis ismeri a trükkök nagy részét.

 

A legnépszerűbb módja az adócsalásnak, hogy a vállalkozók minimálbérre jelentik be magukat és mindössze ez után adóznak, a bevételeik mellé pedig minél nagyobb arányú költséget próbálnak összekovácsolni. Kisebb cégek esetében így évi pár százezer, nagyobb vállalkozások esetében pedig akár több millió forinttól is elesik az államkassza. Másik népszerű módszer, különösen napjainkban, a külföldi országokban kötött kölcsönszerződésre alapozott jövedelem, mellyel magyarázat adható a könnyen jött pénz legalitására. A Vállalkozói Negyed értesülései szerint ilyen esetben elsősorban olyan országok jöhetnek számításba, melyeknek hazánkkal szemben nincs adatszolgáltatási kötelezettsége, így a látszólag hivatalos tranzakciók csak nehezen ellenőrizhetők.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A szomszéd fűje mindig zöldebb – az APEH ismeri a trükköket!
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.