Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2011-03-28 09:02
BDB
A papírboltos igazoltat – kalandos számlatömb vásárlás
Január óta él az adózás rendjéről szóló törvény azon módosítása, miszerint a szigorú számadású nyomtatványok eladásakor a forgalmazóknak a vásárlással megbízott magánszemély nevét és adóazonosítóját is el kell kérni, csakúgy mint a cégek és egyéni vállalkozók adatait, hiszen ezt is jelenteniük kell az adóhatóság felé.

Mint ahogy már egyik korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a szabályozás lényege a fiktív számlázások visszaszorítása, azonban a vásárlók ennek egyelőre nem érzik jelentőségét. Egyre többen bosszankodnak a feleslegesnek tűnő igazoltatások miatt, hiszen sok esetben üres kézzel kell a nyomtatványboltból távozniuk azoknak, akik nem kellőképpen tájékozottak a témában.

 

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása szerint januártól a szigorú számadású nyomtatványok forgalmazóinak a vevőt képviselő magánszemély nevét és adóazonosítóját is kötelességük elkérni, hogy a nyomtatvány megnevezésével és sorszámával, valamint a felhasználó cég, illetve egyéni vállalkozó adataival együtt jelentést tegyenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A kötelezettségek teljesítése miatt a vásárlóknak minden esetben be kell mutatni az adókártyán kívül valamilyen azonosításra alkalmas iratot (személyi igazolványt, útlevelet vagy vezetői engedélyt).

Mi kell a számlatömb vásárláshoz?

Ha a cég vezető tisztségviselője vásárol

 • Személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány
 • Cégmásolat, cégkivonat vagy cégbizonyítvány*
 • Aláírási címpéldány*
 • A cégvezető a felsoroltakon túl a társaság legfőbb szervének határozatával, betéti társaság kültagja pedig társasági szerződéssel, illetve a tagok gyűlésétől vagy a beltagtól származó felhatalmazással igazolja képviseleti jogosultságát.

Ha egyéni vállalkozó vásárol

 • Személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány
 • Hatósági igazolás az egyéni vállalkozásról, vagy vállalkozói igazolvány*
 • Ha magánszemély vagy könyvelő megbízás, meghatalmazás alapján vásárol
 • Személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány
 • Adókártya
 • A képviselt nevében az adott eljárásra jogosító megbízás, meghatalmazás
 • A megbízó, meghatalmazó képviseleti jogosultságát igazoló dokumentumok (fentebb csillaggal jelölve)

forrás: gazdasag.hu

A vásárlók többsége nem értesült a változásról, legtöbben a nyomtatványboltban szembesülnek vele, hogy megbízottként igazolni kell magukat – állították a Gazdaság.hu által megkérdezett forgalmazók. Sokan nem hordják maguknál az adókártyát, így nem tudják beszerezni a nyomtatványokat, de ritkán akad olyan, aki felháborodik azon, hogy "igazoltatni" akarják az eladók.

Bár a nyomtatványforgalmazók az akár félmilliós mulasztási bírságtól tartva szigorúan betartják a szabályokat, mégis megeshet, hogy arra illetéktelen személy vásárol számlatömböt, egyéb szigorú számadású nyomtatványt. Nem csak akkor hiúsulhat meg a vásárlás, ha a személyes iratok nem állnak rendelkezésre, de akkor is, ha például meghatalmazás, megbízható cégkivonat vagy aláírási címpéldány nem áll rendelkezésre. A rendelet nem írja elő, hogy a cégmásolat, cégkivonat kiállítási dátumának mennyire kell „frissnek” lennie, így akár az is előfordulhat, hogy a rajtuk szereplő személy már nem képviselheti az adott céget, hiszen ezen okiratok kiállítási napja az éppen aktuális állapotot tükrözi.

Ha új vezető tisztségviselője lesz egy vállalkozásnak, hiába nyújtották be a változásbejegyzési kérelmet, amíg a cégbíróság be nem jegyzi az új adatokat, nem tudja igazolni magát egy esetleges vásárlásnál a nyomtatványboltban – írja a Gazdaság.hu.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A papírboltos igazoltat – kalandos számlatömb vásárlás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.