A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-07-06 08:18
BDB
A pálinkát szabad! De hol a fröccsben az igazság?
Pálinkafőzés szabadon? Részben igen. A törvényi módosítás szerint ezentúl ötven literig bárki szabadon készíthet gyümölcspárlatot anélkül, hogy jövedéki adót kellene fizetnie. A módosítás nem tér ki az egyéb, kisüzemben gyártott szeszesitalok szabályozásaira, pedig a jelek szerint ezen a téren is nagy szükség lenne segítségre.

„Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni"- mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a június 30-i kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Természetesen ötven liter felett továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát az ezt meghaladó mennyiség után jövedéki adó megfizetésére kötelezett a készítő.

Egyrészről a bejelentést sokan üdvözölték, másrészről pedig indokolatlan megkülönböztetést is felfedezni véltek benne, főleg a fröccs és házi sört készítők, akik szintén az adóterheik csökkentését és adminisztrációs terheik könnyítését szeretnék elérni kapva a jó alkalmon.

 

A penzcentrum.hu-nak adott nyilatkozatában Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetője elmondta, hogy komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre. Az, hogy miért nem vág bele senki nagyobb mennyiségben az elkészítésébe, könnyen magyarázható: a vendéglátóhelyeken eladott és értékesített fröccs adómentes, de ugyanezen ital palackozott formában már korántsem. Mivel köztes alkoholterméknek minősül a magyar jog szerint, így literenként 221 forint jövedéki adó terhelné, amihez még 40 százalékos kiskereskedelni árrés és az ÁFA is hozzáadódik, így a literenként kiszámolt 460 forint helyett sokkal jövedelmezőbb a szóda és a bor jövedéki adó nélküli megvásárlása és házi kikeverése.

A gyümölcspárlat adóját szabályozó módosítás szabadjára engedte a szellemet a palackból, hiszen a költségvetés számára nem meghatározó bevételt jelentő fröccsadó eltörlése más úton sokkal többet hozna az állami kasszába. Évente hozzávetőleg 50 ezer liter palackozott fröccs fogy hazánkban, ez kicsivel több mint 10 millióval gazdagítja a büdzsét. Az adó eltörlésével viszont a kereslet méginkább megnőne a hűsítő ital iránt, így az eladásokból sokkal nagyobb központi bevétel származna. Hogy a figyelem a fröccskészítőkre is ráirányuljon, egy közösségi oldalon kezdeményezés indult az ügyben, ami a palackozott fröccs jövedéki adójának eltörlését és a szabad fröccskészítés jogát tűzte zászlajára. A mozgalom egyelőre még csekély, kb. 300 főnyi tagot számlál, de a kezdeményezők szeretnék a hivatalos utat is bejárni és hamarosan megkeresik az illetékes minisztériumokat is.

A sörfőzdék a fenti lépést már megtették és levélben kérték a minisztériumokat, hogy a pálinkafőzdékhez hasonló elbírálásban legyen részük.

„Nagy szükség lenne a házi sörfőzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tőlünk nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvező adózással támogatják is a házi sörfőzést.” – nyilatkozta a penzcentrum.hu-nak Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde ügyvezetője. Hazánkban ugyanis nem lehet otthon sört főzni, a kisebb főzdékre pedig ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a multinacionális nagyvállalatokra, mindemellé túl sok papírmunkát és adminisztrációt is követelnek, mely szinte napi szintű jelentés leadását követeli a vámhatóságoknak.  Rizmajer sörfőzőmester szerint csak az biztosítja talpon maradásukat, hogy egyre több ember ismeri el a hagyományos módszerekkel készített sör értékeit.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A pálinkát szabad! De hol a fröccsben az igazság?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.