A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2011-02-11 09:09
Kis Erika
A nyugdíj- és tb-járulékfizetés aktuális szabályai
A 2011. évi adó- és járulékszabályok alapján több lényeges változás is bekövetkezett, többek között változott a járulékalap, a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék mértéke, a járulékfizetés felső határa és a minimálbér.

A foglalkoztató az általa foglalkoztatott részére a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelem után havonta járulékot fizet. Nézzük meg az erre vonatkozó legfontosabb szabályokat:

  • A foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke 27 százalék, amelyből a nyugdíj-biztosítási járulék 24 százalék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék 1,5 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 0,5 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1 százalék.
  • A magán-nyugdíjpénztári tagok a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek, a tagdíj mértéke 0 százalék.
  • A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott, valamint a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó magán-nyugdíjpénztári tagsága esetén is 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet.
  • Lényeges változás, hogy a kifizetőt terhelő adó mellett adható juttatások (korábban természetbeni juttatások) nem képeznek járulékalapot, vagyis nem képezi a társadalombiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék (tagdíj) és az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapját.
  • Fontos azonban, hogy a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes juttatások adóalapként meghatározott összege után a kifizetőt (munkáltatót) 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás terheli.
  • A járulékfizetési felső határa egy naptári napra jutó összege 2011. évben 21 000 forint, éves szinten 7 665 000 forint.
  • A foglalkoztató és az egyéni vállalkozó által fizetendő korkedvezmény-biztosítási járulék mértéke 13 százalék. 2011-ben a korkedvezmény-biztosítási járulék összegét teljes mértékben meg kell fizetni!
  • A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, valamint a nem biztosított személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 5.100 forint, napi összege 170 forint.
  • A minimálbér a teljes munkaidő teljesítése esetén 2011. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 78 000 forint, hetibér esetén 17.950 forint, napibér esetén 3.590 forint, órabér esetén 449 forint, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben az összegek 94.000 forint, 21.650 forint, 4.330 forint, valamint 541 forint.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A nyugdíj- és tb-járulékfizetés aktuális szabályai
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.