A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-08-13 09:00
Bálintné Dóci Brigitta
A német típusú szakképzési rendszer lenne az ideális
Közös sajtótájékoztatót tartott Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás politikai államtitkára és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, melyen a magyar szakképzési rendszer átalakításának szükségességéről, és az ennek érdekében tervezett átalakításokról szóltak.

A kormány a foglalkoztatáspolitika szerves részeként fogja fejleszteni a szakképzést, amelyet úgy kíván megreformálni, hogy azt a gyakorlatorientáltság felé mozdítja el és rövidíti. Magyarországon csak a munkanélküliek és inaktívak táborában közel 900 000 ember van, akinek semmilyen szakképzettsége sincs, pedig így reménytelen a belépésük a munkaerőpiacra.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint hazánkban félmillió ténylegesen kétkezi, termelői munkát végző ember dolgozik, miközben legalább másfélmillióra lenne szükség.

Annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzet változzon, a német típusú képzést szeretnék megvalósítani, ami azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznének a külső helyszíneken, valós munkahelyeken szerzett, hosszabb idejű gyakorlati oktatásra.


Parragh László hozzátette azt is, hogy ez természetesen sértené az iskolák érdekeit, mivel nem lenne szükség annyi elméleti oktatóra. Elsősorban azokat a szakmákat szeretnék előnyben részesíteni, amelyek kézügyességet igényelnek.

Ehhez át kell alakítani a szakképzés finanszírozását, hogy megérje a munkáltatónak részt venni a képzésben, mondta Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

A normatív finanszírozás helyett differenciáltan finanszíroznák a szakképző intézményeket, ami azt jelenti, hogy több pénzt kapnának azok az intézmények, ahol olyan szakmákat oktatnak, amikre nagyobb a kereslet. Ezt az új finanszírozást forrás átcsoportosítással oldanák meg. Jelenleg a támogatások szétfolynak, és a cél az, hogy ténylegesen a szakképzés fejlesztésére fordítsák. Ennek érdekében akár a vállalatoknál is otthagyják a hozzájárulást, ha azt a szakképzésre fordítják.

Parragh László kijelentette, hogy a szakképzés fejlesztéséről egybecsengenek a kamara és a kormányzat elképzelései.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A német típusú szakképzési rendszer lenne az ideális
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.