Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyek a Cégbíróságra bekerülnek, automatikusan eljutnak az APEH-hez is. De vannak olyan adatok, amelyeket a Cégbíróság nem kér be (az...
Ajánlott oldalak
2011-01-07 11:46
BDB
A NAV visszaélhet az ellenőrzési szabályokkal
Az önellenőrzés szabályaival egy 2011-es módosítást követően már az adóhatóságnak is adott a lehetőség, hogy visszaéljen. Eddig csupán a cégek kaptak ezen az alkalmon méghozzá legálisan és olcsón, hiszen az adóbefizetés határidejét egy kis trükközéssel elhalaszthatták.

A cégek legjobban bevált adóelhalasztási fogása, hogy bevallásukat csökkentett vagy nullás összegben nyújtották be, majd később önellenőrzéssel helyesbítették a valós adatokra. A kockázat alacsony volt, hiszen ha az adóhatóság rá is jött a valótlanságra, kezdeményezhette a revíziót, azonban erre az esély igen csekély volt. Akkor sem történt túl nagy katasztrófa, ha az APEH kiértesítette a céget az ellenőrzésről, ugyanis az adózónak még 15 napig így is lehetősége volt a korrekció benyújtására.

 

A 2011-es szabályozás bezárja a kiskapukat: az ellenőrzés tudatában már nem lehet a korábban benyújtott bevallásokat helyesbíteni. A visszaélés lehetősége ennek ellenére adott, viszont nem az adózó, hanem az adóhatóság részéről, a kocka fordult.

A benyújtott önellenőrzés tudatában is, az adóhatóság kivonulhat a céghez és lefolytathatja a revíziót, adóhiányt állapíthat meg, büntetést róhat ki. Hogy ez hogy lehetséges? A vállalkozók többsége elektronikus úton juttatja el feldolgozásra bevallását. Ha az önellenőrzést reggel elvégzik és elküldik, a hatóság rögtön értesül az adatokról és délutánig, személyesen átadott írásos megbízólevéllel még megjelenhet a telephelyen a revízió lefolytatására. Ilyenkor az önellenőrzési bevallás érvénytelenné válik, a céget pedig jó eséllyel megbüntethetik.

A hvg.hu-nak a hivatal és a szabályozást kidolgozó minisztérium részéről a felvetésre úgy reagáltak, hogy a törvényben foglaltak világosak és egyértelműek, bár az adóhatóság részéről megjegyezték, hogy a kiválasztási rendszer elkülönül a revizoroktól, és olyan lassan működik, hogy szinte kizárt, hogy az önellenőrzések miatt még aznap elkezdjék az ellenőrzést.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A NAV visszaélhet az ellenőrzési szabályokkal
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.