A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2011-06-29 08:45
Kis Erika
A „NAV testvér” mindent lát – Megkezdődtek a nyári adóhatósági ellenőrzések
Nyári razziára indul az adóhatóság, melynek során idén a pénztárgépek szabályos működését kiemelt figyelemmel vizsgálják. Ön felkészült az ellenőrzésekre? Nézzük, mire kell figyelni!

A nyári időszakban sem csökken az adóhatósági ellenőrzések gyakorisága és intenzitása. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéssorozata révén főként idegenforgalmi és turisztikai célpontok, strandok, vendéglátóegységek, kempingek, fesztiválok, vásárok számíthatnak fokozott ellenőrzésre.

Az ellenőrzések során

  • a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését,
  • a forgalmazott árucikkek eredetét,
  • a jövedéki termék forgalmazására vonatkozó szabályok betartását, valamint azok adózott voltát (adójegy illetve zárjegy meglétét),
  • és a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják kiemelten.

A pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélések miatt jelentős hangsúlyt fektet az adóhatóság idén a pénztárgépek szabályos működtetésének ellenőrzésére, valamint az adózók által használt számítógépes szoftverek vizsgálatára is. Az eddigi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az adózók többször elfeledkeznek csak a szezonális időszakban használt, a téli hónapokban használaton kívüli pénztárgépek adómemóriájának kiíratásáról. Ha az adott gép csak szezonálisan üzemel, és a téli időszakot a raktárban tölti, akkor célszerű odafigyelni arra, hogy év elején, amikor az üzletben lévő pénztárgépen az előző évi forgalom kiíratására kerül sor, akkor ezt a műveletet a raktárban tárolt gépen is el kell végezni. Az adómemória kiíratásának tényét a gépnaplóban kell rögzíteni, de a kiíratás szalagját nem kell a helyszínen tartani, azt viszont meg kell őrizni. A pénztárgép csak az adóhatóság által engedélyezett és beélesített lehet, amelynek legyen a helyszínen a gépkönyve (vagy gépnaplója). Ha az adott vendéglátóegység, kínálatának bővítése céljából, üzlete előtt teraszt alakít ki és ott elhelyezett árut értékesít, fontos, hogy a teraszon történő értékesítéshez is pénztárgép használata kötelező, nem elegendő, ha kézi nyugtát bocsátanak ki a vevőnek.

A szezonális ellenőrzéssorozatban a NAV közép-magyarországi regionális adóügyi, vámügyi, illetve bevetési munkatársai mellett részt vesznek a fővárosi és Pest megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek (fogyasztóvédelmi, munkavédelmi és munkaügyi, népegészségügyi szakigazgatási szervek) ellenőrei is. A fokozott és összehangolt ellenőrzésekre 2011. június 27. és augusztus 28. között kell számítani.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A „NAV testvér” mindent lát – Megkezdődtek a nyári adóhatósági ellenőrzések
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.