A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
2011-04-01 06:23
Kis Erika
A NAV is kopogtathat helyi adókért!
Az állami adóhatóság is behajthatja a helyi és a gépjárműadóval összefüggő tartozásokat az önkormányzati adóhatóság kérésére. A NAV végrehajtási megkeresése 10 ezer forint értékhatár felett érvényesíthető, és a tartozásokra nem adhat fizetési könnyítést és nem is mérsékelheti azokat.

Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az állami adóhatóság az adók módjára behajtandó köztartozások behajtására irányuló szabályok szerint az önkormányzati adóhatóság megkeresése alapján végrehajtja az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott helyi adóval, illetve gépjárműadóval összefüggő tartozásokat.

Az önkormányzati adóhatóság havonta, az adott hónapot követő hó 15. napjáig keresheti meg az állami adóhatóságot a minimum tízezer forintot elérő tartozások végrehajtása céljából. A megkeresés csak azon tartozások összegét tartalmazhatja, amelyekre vonatkozóan az önkormányzat még nem kezdeményezte a visszatartási jog gyakorlását az állami adóhatóságnál.

A végrehajtási eljárást az adóhatóság önálló bírósági végrehajtó útján is foganatosíthatja az általános illetékességi szabályok szerint. Ha egyéb tartozás következtében a végrehajtási eljárást átadták az önálló bírósági végrehajtónak, úgy a megkeresésben közölt tartozás végrehajtására is az önálló bírósági végrehajtó jogosult és köteles. Amennyiben hatásköri összeütközés miatt az eljárás lefolytatására az önálló bírósági végrehajtó jogosult, az állami adóhatóság végrehajtást kérőként vesz részt az adott eljárásban.

A végrehajtási eljárás lefolytatása azonban kizárólag belföldön tartozik az állami adóhatóság hatáskörébe. A külföldön történő végrehajtás iránt az önkormányzati adóhatóságnak kell intézkednie. Akkor sincs helye végrehajtásnak, ha a kötelezett felszámolási eljárás alatt áll.

A NAV általi megkeresésben közölt tartozásra fizetési könnyítés nem engedélyezhető, a tartozás nem mérsékelhető, valamint behajthatatlanság címén nem tartható nyilván - derül ki a tájékoztatóból.

A helyi adóval, illetve gépjárműadóval összefüggő tartozások behajtását kezdeményező önkormányzati adóhatóságoknak a behajtási megkereséseiket a NAV honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével tudja megküldeni.

Ø A behajtást kezdeményező adatlapot ITT tekintheti meg.

Ø A tájékoztatást a helyi adó, valamint gépjárműadó megkeresésre történő behajtásáról ITT találja.

Ø Az adózás rendjéről szóló törvényt ITT érheti el, melyben a 161/A. § ad bővebb információt a végrehajtási megkeresésekről.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A NAV is kopogtathat helyi adókért!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.