Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2011-02-01 15:12
BDB
A mobilitás nullával egyenlő
Rövid távon nem lehet növelni hazánkban a munkaerő-mobilitását, éppen ezért munkahelyeket kell teremteni azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint rövid távon nem lehet növelni Magyarországon a munkaerő-mobilitását, éppen ezért munkahelyeket kell teremteni azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség. A magyar munkaerő mobilitása gyakorlatilag a nullával egyenlő, a keleti és nyugati régió között pedig óriásira nyílt olló tátong.

 

Az, aki egy beregi kistelepülésen eladja a lakását, legfeljebb albérletet tud bérelni a pénzből Budapesten, így nehezen mozdítható, még akkor is, ha a fővárosi régióban jobbak a munkalehetőségek - emelte ki a politikus az Inforádióban, aki úgy véli: a mobilitás másik visszatartó tényezője, hogy Magyarországon a közlekedés sem egyszerű.

Az államtitkár a szakképzés átalakításáról is beszélt és elmondta, a kormány sokat dolgozott már a kérdés megoldásán. Jelenleg a képzési idő nagyon hosszú és ezen időszak végén hiába szerez valaki papírt, igazán az életben tanulhatja meg, mit is takar a szakmája. A jövőbeni tervek között szerepel éppen ezért a képzési időtartam szűkítése, az ebbe bevont vállalkozások számának növelése és a gyakorlati órák megsokszorozása, hogy az iskolából kikerülő fiatalok piacképes szakképzettséggel rendelkezzenek.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A mobilitás nullával egyenlő
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.