Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-09-20 11:12
RogÁ
A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága
Magyarországon hatszázezer megváltozott munkaképességű ember él, közülük négyszázezer aktív korú, és ebből a körből csak harmincöt-negyvenezren dolgoznak. Ennek ellenére nincs megfelelő koncepció a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató gazdasági társaságok, munkáltatók támogatására.

A megváltozott munkaképességű dolgozót a munkáltató köteles elsősorban eredeti munkakörében és szakmájában foglalkoztatni. Ha ez nem lehetséges, a munkáltatónak működési körén belül olyan munkakörben kell őt alkalmaznia, ahol egészsége további romlása nélkül munkaképességét hasznosítani tudja. Ennek megfelelően a dolgozó munkaszerződését módosítani kell.

A megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató munkáltató meghatározott feltételek szerint a feladat ellátásához pénzügyi támogatást igényelhet.

A támogatásra nagy szükség van, mivel azok a munkahelyek, ahol lehetőséget biztosítanak a csökkent munkaképességűek foglalkoztatására, nem tudnak olyan mennyiségű munkát elvégeztetni, mint az „egészségeseket” foglalkoztató cégek, ezért piaci versenyhátrányban vannak.

 

A megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatásának biztosítása annak a munkáltatónak a feladata, ahol a dolgozó a megváltozott munkaképességének megállapítása idején munkaviszonyban, valamint munkaviszony jellegű jogviszonyban áll, mondja a törvény.

A Teljes Életért Nonprofit Kft.1997 óta foglalkozik megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott, valamint fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával, 2006 óta kiemelt akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkeznek. Jelenleg tizenhárom telephelyük van Szolnok megyében Fegyverneken, Kunszentmártonban, Mezőtúron, Szolnokon, Tiszafüreden, Tiszaörsön, valamint Törökszentmiklóson. Mintegy ezer megváltozott munkaképességű személy részére biztosítanak kereseti lehetőséget. Foglalkoznak elektronikai alkatrészek szerelésével, összeszerelési és csomagolási munkákkal. Varrodáikban bérmunkában autókba üléshuzatok, fürdőruhák, férfi felsőruházati termékek és munkaruhák készülnek.

Ha a megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatása nem oldható meg, úgy részére átmeneti vagy rendszeres szociális járadékot kell megállapítani és folyósítani.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.