A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
A „Massányi”-ak
Szövettel behúzott gomb. Egy egyszerűnek hangzó termék, ami 1922-ben hiánycikk volt. A Massányi Művek Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. cég túlélte a háborút és az államosítást, és közel nyolcvan éve sikeresen működik.

 

 

Ez a történet majdnem száz évvel ezelőtt kezdődik, mikor megszületett Massányi József. Már gyerekkorában megmutatkozott a műszaki dolgok iránti érdeklődése, hiszen autodidakta módon lerajzolta jártában – keltében a malom, a fogaskerekek működését. Kitanulta az esztergályos szakmát, majd a gazdasági válság idején Budapestre ment szerencsét próbálni. Abban az időben kezdődött a gazdasági válság, sorra zártak be a jól menő gyárak, csak egy-egy üzem maradt talpon.

Abban az időben Budapesten csak ketten foglalkoztak gomb-behúzással. Gomb volt, de nem volt választék. József fantáziát látott benne és sikerült beindítani az üzletét. Kitalálta a gépeket, felszerszámozta.

Massányi József 1922-ben érkezett Budapestre és tíz évvel később, 1932-ben nyitotta meg első üzletét. Az első műhelyt a Nyár utcában rendezte be, majd az Akácfa utcába költöztek. A cérnázó gép, amely ma is működik, az ő találmánya, előtte senki nem készített ilyet.

A II. világháború alatt hadideszállítónak számított, ezért csak a háború végén hívták be katonának. Mivel nem nagyon foglalkoztak vele, lélekjelenlétének köszönhetően fogta magát és kisétált az épületből, úgy, hogy az őrök még tisztelegtek is neki.

 

Az orosz megszállás alatt se hagyta el bátorsága. Mikor az egész családot falhoz állították és elszállították az összes gépet, sikerült egy esztergapadot „megmentenie”, amivel újraindította a későbbi üzemét. A - jelenleg is használt - szerszámokat, gépeket újra kellett alkotni, József tudatosan készült a jövőre, újra kitalált minden egyes darabot.

 

Fia, Massányi Tamás 1936-ban született, 1962-ben iratkozott be a Műegyetem gépészkarára, az esti tanulás mellett nappal Csepelen szakmunkásokat oktatott. Reggel munka, este tanulás, vasárnap rajzok. Ebből állt az élet hat évig. Szükség volt erre a tudásra, mert a cég fejlődött. Massányi József, az alapító nyitott szemmel járt, figyelte a divatot, nyitott volt az újra, kigondolta és meg is valósította a terveit.

Massányi Tamás az egyetem befejezése után visszatért a céghez, majd 1984-ben apja halála után átvette az üzletet.

A haza textil- és divatipar 1996-ban érte el a csúcsot, az import vámok miatt mindenki hazai kereskedővel gyártatott. Új alkalmazottakat vettek fel, 8 főt, de a kínai áruk megjelenése és a textilipar hazai gyártásának megszűnésével a gombok iránti kereslet is visszaesett.

Massányi Kinga 2006-ban vette át édesapjától a céget, melyet egy új generáció rugalmasságával, dinamizmusával és kimeríthetetlen energiával irányít.

Bölcsészdiplomával, három gyerekkel, 10 éves „újságíróskodás” után „ugrott” bele az üzleti világba. A vállalkozói vénát születésével szívta magával, de a szakmai, marketing, pr. értékesítés, pénzügyek területén folyamatosan képzi magát.

Így a hangsúly ma a webes kereskedelmen, valamint a szolgáltatások és termékek körének bővítésén van.

Az egyik sikeres retro termék a jelvény. A jelvény, amely a hatvanas-hetvenes évek nagy kedvence volt, most visszatért. A jelvény, amelyet kitűzőnek is nevezünk. Sportegyesületek, rockbandák, politikai pártok, óvodák, iskolák, ballagás előtt álló diákok is szívesen tűzik magukra az identitást kifejező jelvényt/kitűzőt.

 

A jelvénykészítéssel új piacok nyíltak meg, mellyel viszonteladói hálózatukat kívánják bővíteni. A gombhoz ma már mini varrodájukban ruhák is készülnek a Masska Producion’s és Massányi Kinga jóvoltából, elsősorban az üzleti szféra részére, úgynevezett „színpadias stílusban”. A ruhák bemutatására saját szervezésű irodalmi felolvasóesteken kerül sor, szeptemberre pedig első komoly divatbemutatójukkal is utat nyitnak a divatvilág és az elismertség felé.

Az üzleti élet mellett a sportmánia és a sikerfüggőség jellemzi a dinasztiát. Mindig fontosnak tartották – tartják a sportot, az egészséges életmódot.

Massányi József focizott, NBI-ig jutott a Vasasban, de az egyik meccsen megrúgták a térdét, mely olyan sérülést okozott, melyből soha nem gyógyult fel, de a foci és a sport szeretete megmaradt, síelt, horgászott.  Massányi Kinga is fut, kerékpározik, vitorlázik.

Hogy sikerüknek mi a titka? A multik mellett szükség van a manufaktúrákra, ahol az egyedi bánásmód és a különleges vevői kérések kerülnek előtérbe.


Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A „Massányi”-ak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.