A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2010-08-06 07:00
RogÁ
A magyar kisvállalkozások jövője
Egyes becslések szerint már a válság utáni kilábalás fázisában tartunk, de a kis- és középvállalkozások csak ezután szembesülhetnek majd az igazi problémákkal. A lelassult piaci környezet és a szigorított hitelezési folyamatok egyaránt korlátozzák a kis- és középvállalkozók cselekvési lehetőségeit. A rövidtávú költségcsökkentés sok esetben csak az elmúlt év túléléséhez volt elegendő, ami egyúttal fel is emésztette a vállalkozások tartalékait.

A működési folyamatok optimalizálása és a tudatos irányítás mostantól sokkal fontosabb – állítják az IFUA Horváth & Partners szakemberei, akik szerint a látható eredmények érdekében a szervezet mellett a vezetőnek is változnia kell.

A válság időben és intenzitását tekintve különböző mértékben hatott a magyar gazdaság szereplőire. Hazánkban a válság több hullámban fejti ki negatív hatását - míg tavaly az ingatlanpiac és az autóipar küzdött a legsúlyosabb problémákkal, jelenleg a KKV-szektor a legveszélyeztetettebb.

A piac átalakul, a tőkebevonás nehezebb, ráadásul az adózási oldalról tervezett könnyítések hatása is csak később jelentkezik.

Magyarországon a KKV-szektor 678 ezer vállalkozást jelent, 1,7 millió munkavállalóval az üzleti szféra alkalmazottainak 70 százalékát teszi ki.

„Tavaly a vállalkozások vezetői még optimisták voltak – saját helyzetüket a versenytársakéhoz képest jobbnak ítélték meg, és átmeneti válságra számítottak. Mára a kép kicsit átalakult, és értik, hogy a költségcsökkentésen túl szervezeti átalakítások is szükségesek” – mondja dr. Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners ügyvezetője.

A vállalkozások java azonban még mindig a rövidtávon eredményt hozó lépéseket részesíti előnyben, míg a hosszútávon megtérülő intézkedésekkel kevesebben élnek. Szinte minden vállalat hozzálátott a költségcsökkentéshez: 97 százalékban a kiadásokat csökkentették, 74 százalékban az új alkalmazottak felvételének leállítása volt jellemző. Ma már viszonylag sokan felismerik a likviditás javításának fontosságát, a megvalósítás során viszont szinte kizárólag magukra és nem stratégiai partnereikre koncentrálnak. Hosszútávú intézkedésként a rugalmas alkalmazkodás érdekében a vállalatok általában a kisebb horderejű, régen tervezett intézkedések megvalósításához látnak hozzá, illetve nagyobb hangsúlyt kap az értékesítés ösztönzés.

„Az átalakult gazdasági környezetben nem csak a kiadások arányán kell módosítani; a tulajdonosoknak és a vezetőknek is változni kell. A kontroll helyett eljött az irányítás ideje.  A hatékony irányításhoz fel kell tárni a versenyelőnyt jelentő erősségeket, mozgósítani a legjobb vezetőket, szakembereket. Hasznosítani kell a szövetségekben rejlő lehetőségeket, a számviteli adatok helyett inkább figyeljük az előrejelzéseket. És ami talán mindennél fontosabb: a legrosszabb forgatókönyvre is készíteni kell tervet.”

Bár a piac limitált mozgásteret enged a kis- és középvállalkozók számára, sok lehetőség, minta áll rendelkezésre a rugalmasság fenntartása, a túlélés, és jó esetben a növekedés érdekében. Járható út lehet az értékesítési piacok kiterjesztése és az export beindítása. A külföldi piacra lépéshez nem feltétlenül szükséges külföldi lerakat kiépítése, a hazai bázison keresztül történő értékesítés jelentős költségmegtakarítást eredményez. Emellett érdemes saját értékesítési hálózat kialakítása – meglévő esetén annak fejlesztése –, valamint a piaci rések kitöltése az egyedi termékfejlesztéssel, akár saját brandeken keresztül.

A jelenlegi helyzetben ugyanakkor nem csak a vállalkozásoknak van teendője, az államnak is lépéseket kell tenni a szektor megmentése érdekében. Az adóterhek csökkentése és a termelés prioritásának ösztönzése mellett a KKV-k helyzetbe hozásához elengedhetetlen a közbeszerzések egyszerűsítése és a direkt a KKV-fejlesztési célokra szánt EU források növelése.

Hírforrás: Menedzsment fórum

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A magyar kisvállalkozások jövője
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.