Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-12-14 08:13
BDB
A kormány megbukott, a kkv-k elégedetlenek!
A kkv-k szemszögéből a kormány megbukott. Jövőjüket bizonytalannak látják, azonnali segítségre lenne szükségük, különösen a lánctartozások megszüntetését, a projektcégek hatástalanítását illetően, de sürgető probléma a be nem folyt bevételek áfafizetési kötelezettsége is. Mindezeket figyelembe véve a kis- és középvállalkozások úgy ítélik meg, a kormány csak a „szlogenek szintjén” kezeli az ügyüket.

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért december 7-én publikált felmérése szerint a hazai kis- és középvállalkozások helyzete az elmúlt nyolc évben egyre romlott, pozitív változást szinte alig tapasztaltak. A megkérdezett társaságok mindössze 19,71 százaléka nyilatkozott az elmúlt éveket érintő létszámbővítésről, illetve közel felük a jövőt is nagyon bizonytalannak ítéli, a cégük helyzete a magánvagyonukat és megélhetésüket is veszélyezteti.

Bár 2006-ot követően jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltak a kkv-k, a megkérdezettek harminc százalékánál némi reményt és optimizmust is felfedeztek a szakértők, hiszen véleményük szerint ha a kintlévőségeiket, illetve új munkáikat is kifizetik, bizakodva tekintenek a 2011-es év elé. A válaszadók 45 százaléka rendelkezik hitellel, ezeket azonban nem fejlesztésre és beruházásra, hanem a túlélésre fordították és a beérkező számláikat fizették ki.

 

„A cégek legnagyobb problémája a kintlévőség” – nyilatkozta a keddi sajtótájékoztatón Csath Magdolna közgazdász, aki a felmérésben szakmai segítséget nyújtott és hozzátette: „a kormánytól határozott és sürgős lépéseket várnak.”

A tájékoztatón többször felmerült az alacsony áron elvállalt munkák kérdése is. Ezzel kapcsolatban az fn.hu kérdésére Csath Magdolna elmondta, hogy a közüzemi cégek ártárgyalási mintáját kellene követni, aminek alapja a költségek fedezettsége, bármekkorák legyenek is, a kérdés pedig csupán a nyereség mértékére irányulna.

A kis- és középvállalkozások körében felmerült komoly problémák megoldására a kormány és a cégek közötti kommunikáció lenne, hogy problémáikat valahol elmondhassák és teret kapjanak javaslataik, ezek alapján kidolgozva egy hatékony kkv-stratégiát. Ennek legjobb megoldása egy külön e területre szakosodott felelős kinevezése kormányon belül, aki az egymást közti közvetítést lebonyolítaná és képviselné a vállalkozók érdekeit.

Bár az állam a kis- és középvállalkozásoktól várja az ígért egymillió munkahely megteremtését, eddig a hangsúlyeltolódás mellett  a kkv-k helyzetbe hozását sem tapasztalják az érintettek.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A kormány megbukott, a kkv-k elégedetlenek!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.