A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2011-06-23 12:09
Kis Erika
A kombinált mikrohitelek zsákutcája
Az Új Széchenyi-tervre sikeresen pályázó mikro- és kisvállalkozások hitellel kombinált támogatási konstrukciója elakadhat a pénzintézetek teljesíthetetlen feltételei miatt, hiába az állami garancia a kölcsönre.

A magyar támogatási rendszer új, kombinált hiteles konstrukciójának elsődleges célja, hogy szabad utat nyisson a mikrovállalkozások fejlesztéseinek finanszírozásához. A hazai mikro- és kisvállalkozások az Új Széchenyi-terv által vissza nem térítendő támogatás mellett kedvezményes hitelt is kaphatnak, azonban a pénzintézetek szigorú feltételei miatt elakadhat a gépezet, melyet az alábbi példával részletezünk.

Vegyünk egy céget, mely négymillió forint vissza nem térítendő támogatásra, s mellé nyolcmillió forint hitelre pályázott. Az adott vállalkozás minden kritériumnak megfelelt, biztosította a készpénzfedezetet egy teljes ingatlan megvásárlásához szükséges önerő árára. A pályázati folyamat azonban a második szakaszban, a hitelügyintézésnél elakad. A hitelbiztosító ugyanis a nyolcmilliós kölcsön fedezeteként nemcsak a pályázó ingatlanát kérte, hanem a tulajdonos vállalkozás valamint az ügyvezető készfizető kezességvállalását. Mindezek mellett a pénzintézet elővételi jog kikötését is kérte a pályázó cég tulajdonosára, amely hatvanmillió forint értékű vállalkozás. Mindez úgy történt, hogy egyébként az állam garanciát adott az igényelt hitelre. Az előbbi példa alapján láthatjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szűrőjén átjutó céget a kombinált mikrohitelt biztosító pénzintézet olyan feltételek elé állította, amelyeket nem tudott teljesíteni a cégvezetés.

Természetesen elhúzódó tárgyalások árán születhet kompromisszumos megoldás a felek között, hiszen az előző példánál maradva, a pénzintézet elállhat a vételi opció jogára vonatkozó követelménytől, ellenben  megmaradt a tulajdonos cég és az ügyvezető (mint magánszemély) készfizető kezességvállalása. Ez már a pályázó cég számára is teljesíthető lehet. Az adott cég azonban azzal is számolhat, hogy a megítélt hitel kamata a maximális 8,5 százalék, amely azért ennyi, mivel „a cégadatok alapján nem szorulnak rá a kamattámogatásra”. Érdemes a pályázatot elnyert vállalkozásoknak arra is figyelni, hogy a pályázati kiírás maximalizálja a kiróható éves kamat megengedett szintjét. A hitelköltséget felülről korlátozó kitételt az adott pénzintézet azonban „kifelejtheti” a kölcsönszerződésből, így ne lepődjünk meg, ha a bank a kamatot a későbbiekben megemeli.

Fontos azzal is számolni a vállalkozásoknak, hogy az igényelt hitelösszegből kevesebb összeg kerül kifolyósításra, amely az adott nyolcmilliós hitelnél több százezer forintos mínuszt is jelenthet, mivel hat havi részletet az esetleges nem fizetés fedezetéül visszatart a pénzintézet.
Sajnos a kivételesen vonzó feltételrendszer, a példásan gyors pályázati ügyintézés, valamint az állami garanciavállalás mellet a többszörös hitelezői túlbiztosítás miatt a pénzpiac továbbra sem aktivizálja magát, így a hazai kis cégek felvirágoztatása egyelőre csak álom marad.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A kombinált mikrohitelek zsákutcája
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.