Terhek a munkavállalói oldalon: A bruttó bérből levonásra kerülnek az alábbiak: szja 2010 évben az adó alapja a 27 százalékkal növelt jövedelem. Az szja mértéke:0- 5.000.000 Ft : 17 %,...
Ajánlott oldalak
2009-11-29 15:31
Majoros-Tóth Orsolya
A kisvállalkozók és az export
Kockázatos az export? Ne vonuljon vissza, inkább védekezzen!

A kisvállalkozások esélyeinek javítására november 27-én konferenciát rendezett a debreceni Kölcsey Ferenc Konferenciaközpontban a WebRiport cég. Az „Összefogás a magyar kis és középvállalatok külpiaci versenyképességéért” című rendezvényen Gulyás József, a WebRiport vezérigazgatója csaknem száz kis- és középvállalat képviselőjét fogadta.

Míg a résztvevők a vállalkozások hatalmas adó- és járulékterheit is nehezményezték, a konferencia vitaindítói és a vállalkozói kerekasztal egyaránt azt rótták fel a legnagyobb problémák egyikének, hogy az elmúlt hat évben az import ötszörösére ugrott, viszont az export stagnál.


Szakács Tibor, a Magyar Exporthitel Biztosító ZRT vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar kisvállalkozások által könnyen elérhető külföldi piacokon (vagyis a közeli országok többségében) nagyon rossz a fizetési fegyelem, ezért kockázatos az export. Ha nincs biztosítva a gazdasági ügylet, a hazai vállalkozó könnyen bebukhat. (Az exporthitel az a hitel, amelyet az exportőr nyújt a vevőjének a külkereskedelmi szerződésben a halasztott fizetési megállapodással (szállítói hitel), vagy az olyan bank által a vevőnek közvetlenül nyújtott kölcsön, amely ilyen árueladás, szolgáltatásnyújtás finanszírozására szolgál (vevőhitel). Az exporthitel-biztosítás a financiális kockázatok ellen véd. Magyarországon kizárólag az állami tulajdonú MEHIB ZRT foglalkozhat az exporthitelek biztosításával.)

A MEHIB webcíme: www.mehib.hu


Az exportra küldött árúk kockázatait a külügyminisztérium munkatársa, Simon Judit is alátámasztotta. Felhívta a figyelmet rá, hogy a követségeken közgazdasági attasék is dolgoznak, akik segítséget nyújthatnak a magyar vállalkozóknak.

(A magyar nagykövetségek és főkonzulátusok teljes listáját és elérhetőségeiket a Külügyminisztérium honlapján lehet megtalálni: www.kum.hu/kum)

Érdemes tehát néhány trükkel védekezni, ha egy cég exportra adja a fejét: az illetékes attasé tanácsa megelőzheti a bajt, vagy egy esetleges fiaskó után életmentő lehet a biztosítási összeg.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A kisvállalkozók és az export
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.