Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2010-10-05 12:57
RogÁ
A kiskereskedők túlélik
A kiskereskedői ágazatot alaposan megviselte a lakossági kereslet csökkenése, tavalyi évhez képest tízezerre tehető a tevékenységüket megszüntető kisboltok száma. A hipermarketek kénytelenek voltak beruházásaikat elhalasztani, dolgozóik egy részét elküldeni, a kisvállalkozók pedig egyszerűen felhagytak a kereskedelemmel.

Legrégebben a kiskereskedők szenvednek a vásárlói elszegényedés következtében létrejött forgalomcsökkenéstől. 2007 óta folyamatosan csökkent a forgalmuk. Ez egészen 2010 júliusáig tartott, amikor is a folyamat megtört, mert 1,7 százalékos forgalomnövekedést mértek 2009 júliusához képest.

A válság alaposan megviselte a hazai kiskereskedőket, akik 2007 márciusában örülhettek utoljára forgalombővülésnek, azóta a vevők egyre kevesebbet költenek. Idén júliusban azonban a folyamat megszakadt, mert szerény mértékben ugyan, de tavaly júliushoz képest 1,7 százalékkal mégiscsak bővültek az eladásaik. Összehasonlítva ezt a tavalyi év hasonló időszakával láthatjuk, hogy még mindig közel 4 százalékkal kevesebb a forgalom, mint 2009-ben.

Az eredmény tükrében Kozák Ákos, a GfK Piackutató igazgatójának elmondása szerint csak annyi történt, hogy megtört a forgalom zuhanásának dinamikája, de a csökkenés azért tovább folytatódik. Az éves eredmények továbbra is messze elmaradnak az optimális mennyiségtől.

 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sincs még vége a válságnak. Véleménye alapján a kiskereskedők akkor lélegezhetnek fel, ha forgalmuk eléri a 2007-es szintet.

Ugyanakkor a két szakértő egyetért abban, hogy az ágazatot alaposan megviselte a lakossági kereslet csökkenése. 2009 első feléig 10 ezerrel csökkent a kisboltok száma, kénytelenek voltak bezárni a kereskedők, ami meglátszik a munkaerőpiacon is, ugyanis 20 ezer emberrel kevesebb dolgozik az üzletekben. A vásárlóerő csökkenése az egyetlen, ami egyaránt érintette a nagy multinacionális vállalkozásokat és a kisboltokat. A hipermarketek kénytelenek voltak beruházásaikat elhalasztani, dolgozóik egy részét elküldeni, a kisvállalkozók pedig egyszerűen felhagytak a kereskedelemmel.

Kozák Ákos szerint a válságtól meggyengült szereplőket felvásárolhatják szerencsésebb versenytársaik. Ez azonban függ attól is, hogy megindul-e a forgalom növekedése. Vámos György szerint ehhez elsősorban a nemzetközi gazdaság motorjának kéne beindulnia és a hazai adóterhelésnek csökkennie. A változás nem fog gyorsan menni, a kiskereskedőknek legalább 2-3 évet ki kell még bírniuk.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A kiskereskedők túlélik
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.