Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-03-30 15:30
mot
A ketreces baromfitartás betiltásának ára
Egy uniós szabály miatt korábban hazánk 2012-ig kapott türelmi időt a ketreces baromfitartás megszüntetésére. Más európai országok előrébb járnak ebben az ügyben, de a tapasztalatok rosszak. Németországban például jelentős baromfi- és tojáshiány lépett fel a ketreces tartás betiltása után, mert a gazdák inkább feladták a baromfiágazatot a komoly beruházást igénylő átépítés helyett. Mi lesz a még rosszabb pénzügyi helyzetben levő magyarokkal?

A düsseldorfi Rheinische Post című újság Gerd Sonnleitnert, a német gazdálkodók szövetségének elnökét idézte, aki szerint a német baromfiállomány 15 százaléka „tűnt el” amiatt, hogy a gazdák inkább abbahagyták a baromfitartást, mintsem vagyonokat költsenek az átállásra. A német tapasztalatok szerint jelenleg az ország a tojásszükséglet alig felét produkálja, a kiegészítés miatt pedig importra szorul. Gerd Sonnleitner szerint a helyzet drámai. Vajon ez vár a magyar termelőkre is?

 

Hazánk máris behozatalra szorul: évente csupán 2,5 milliárd tojást állítanak elő a gazdaságok, ami alig több mint fele az ország szükségletének. A fennmaradó hányadot mi is importból szerezzük be. Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy az átálláshoz a magyarországi termelőknek csaknem 40 milliárd forintnyi többletforrásra lenne szüksége. Bár a haszonállatok életminőségének javítása fontos, de erősen kérdéses, hogy ezt az összeget a hazai gazdák be tudják-e fektetni az ágazatba, vagy sem. Márpedig a pénz hiánya a jelenlegi szabályozás és gazdasági helyzet mellett a baromfitenyésztés és a tojástermelés összeomlásához vezethet.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A ketreces baromfitartás betiltásának ára
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.