A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2011-01-05 15:12
BDB
A jóslat valóra vált: soha nem volt ennyi felszámolás!
Rekorddal zárult a múlt év, de a mérleg nyelve ismét nem a pozitív irányba mozdult. A szakemberek által egy évvel korábban megjósolt cégbedőlési rekord megdőlt, 2010-ben több mint 17 ezer vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás. A hitelezők türelme cérnaszálon függ…

Az Opten céginformációs szolgáltatócég korábbi prognózisa szerint 2010-ben akár több mint 17 ezer cég ellen is indulhat felszámolási eljárás és a válság hatása csak idén enyhül. A jóslat valóra vált és a legújabb adatok alapján tavaly 17.420 cég dőlt be, ami 17 százalékkal meghaladja az egy évvel korábban mért statisztikát.

A legnagyobb arányban a felszámolt vállalkozások között az építőipari cégek tűntek ki, de a gépjármű-kereskedelem is nehezen élte meg a válságidőszakot. A korábban stabil alapokon álló informatikai vagy nyomdaipari cégek felszámolási aránya megduplázódott az években, de szinte kivétel nélkül minden ágazatban tapasztalható volt mélyrepülés.

 

A felszámolásokkal ellentétben a végelszámolásoknál kedvezőbb tendenciát tapasztaltak a szakértők 2010-ben, ugyanis míg az év első kilenc hónapjában a cégmegszüntetések száma nőtt, az utolsó negyedévben már csökkenés volt tapasztalható.

Csorba Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint "nem teljesen egyértelmű, hogy határozott fordulatról beszélhetünk, hiszen jelentős különbségek figyelhetők meg egyes ágazatok között: a sok projektcéget foglalkoztató tevékenységek esetében az új cégek alakulásával együtt kell értékelni a változásokat."

A 2011-es év várakozásaival kapcsolatos kérdésre az igazgató elárulta: "Hiába indul meg idén a gazdasági növekedés, a kkv-kat csak késéssel érik el a kedvező hatások, így a felszámolások stagnálása vagy akár csak a válság előtti időszak növekedési ütemének stabilizálása már pozitívumként lenne értékelhető."

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A jóslat valóra vált: soha nem volt ennyi felszámolás!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.