Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-08-31 10:43
Szűcs Ágnes
A friss diplomásoknak a legkönnyebb munkát találni
Meglepően gyors munkába állás, a kapcsolati tőke használata és stabil munkaviszony - többek között ezek jellemzik a magyar friss diplomások elhelyezkedését az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett felmérés szerint.

A munkaügyi statisztikák alapján az elmúlt években romlott a friss diplomások foglalkoztatási helyzete. A felmérés szerint – a közhiedelemmel ellentétben – a frissen végzett diplomások mindössze 1,9 százaléka nem talált munkát 2007 óta a folyamatos munkakeresés ellenére sem.


A diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatási program keretében csaknem ötezer, 2007-ben végzett hallgatót kérdeztek meg a diplomázásuk óta eltelt időszakról, arról, hogyan alakult karrierjük, pályájuk.


A megkérdezettek negyven százaléka már dolgozott diplomájának megszerzése előtt, 53,5 százalék pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Utóbbiak átlagosan 3,56 hónapot töltöttek álláskereséssel. A kutatás során mért 135 ezer forintos nettó havi átlagkereset megfelel a KSH által regisztrált átlagos fizetésnek.


Az elhelyezkedett diplomások munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek, a fizetéssel kapcsolatban azonban már kevésbé pozitív a véleményük. Főként a pedagógiai, orvos- és egészségtudományi, természet- és társadalomtudományi területen elhelyezkedők érzik kevésnek a bérüket.


Fizetésükkel legelégedetlenebbek az orvosi és pedagógiai pályára készülők voltak, méghozzá azok, akik munkájuk szakmai, tartalmi feltételeire a legmagasabb pontszámot adták.


Az informatikai és jogi területen végzettek a legkiegyensúlyozottabbak: ők mind anyagilag, mind szakmailag az átlagnál elégedettebbnek bizonyultak. A gazdaságtudományi terület diplomásai annak ellenére, hogy ők a legelégedettebbek a fizetésükkel, szakmailag találnak kivetnivalók munkájukban. A természet- és a társadalomtudomány területeiről kikerülők mindkét szempontot alulértékelték, a megkérdezettek szerint az alacsony béreket csak kis mértékben kompenzálja a munka szépsége.


A diploma utáni első munkahely megszerzésében a személyes kapcsolatok szerepe meglepően erősnek bizonyult. Ez megfelel az összes munkaügyi központ és fejvadász cégek adataival, ahol a munkahelyszerzés sikere 40 százalékban a kapcsolati tőkén alapul.


Az álláskereső friss diplomások egyharmada ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Hirdetés útján 28,4 százalék, munkaközvetítő cég segítségével pedig 3,9 százalék talált munkát. A felsőoktatási intézmények szerepe az első munkahely megtalálásában csekély – a friss diplomával rendelkezők körében összesen 6,9 százalékban járultak hozzá valamilyen módon (akár karrier irodák, tanári ajánlások, akár intézményi kapcsolatok révén) az első, diplomához kötött állás megszerzéséhez.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A friss diplomásoknak a legkönnyebb munkát találni
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.