Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2010-09-07 07:54
Szűcs Ágnes
A földvásárlási moratórium meghosszabbítása
A kormány szerdai ülésén elfogadta azt az állásfoglalást, amelynek alapján Magyarország kéri az Európai Uniótól, hogy a 2011. április 30-án lejáró földmoratóriumot további három évvel hosszabbítsák meg - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón.

Szerdán az új Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is megkezdi működését, melynek (az) elnöke Sebestyén Róbert. A földalapkezelő legfontosabb feladata a spekulatív felvásárlások megakadályozása lesz.

Sebestyén Róbert az állami földterületek pontos felmérését ígérte, továbbá felülvizsgálná a haszonbérleti szerződéseket is, ugyanis a használhatatlan nyilvántartások miatt jelenleg azt sem lehet pontosan tudni, hogy ki, mennyi ideig és mennyi pénzért bérel területet az államtól.

Ha az Unió mégsem szavazza meg a moratórium meghosszabbítását, akkor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek az elővásárlási joga tarthatja távol a külföldieket.

A földtörvény módosításával a Nemzeti Földalapkezelő a földpiacon minden adásvételnél elővásárlási jogot kap ugyan, ugyanakkor nem célja minden meghirdetett földterület állami tulajdonba vétele; Fazekas Sándor elmondása alapján: évente csupán néhány ezer hektáros mozgásra számít a hazai földpiacon. A megvásárolt területeket ugyanakkor a fiatal gazdálkodóknak és a meglévő gazdaságoknak kívánják juttatni. Az elképzelések szerint a fiatal házasok és a gyereket vállaló családok tartós bérletre 50 hektáros állami területeket kaphatnának.


A miniszter szerint hazánk legfontosabb érve, hogy Magyarországon a földárak nem érik el a nyugat-európai szintet, a belföldi földár töredéke például a francia vagy a holland termőföld értékének.

Fazekas Sándor utalt arra is, hogy a kérés megfogalmazását megelőzően számos tárgyalást folytatott az ügyben kompetens külföldi szakpolitikusokkal, köztük az unió illetékes főbiztosával is. Megemlítette: a magyar törekvéseket támogatja Franciaország, Lengyelország, Románia, Bulgária, valamint a V4-országok is.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar termőföld tulajdonának kérdésköre mindenkit érint, függetlenül attól, hogy kapcsolatban van-e a mezőgazdasággal vagy sem, ezért az nemzeti ügy. Nem volna jó, ha a magyar termőföld tulajdona körül spekulatív ügyletek is felbukkannának, és a földmoratórium meghosszabbítása ezt a lehetőséget is ki kívánja zárni. Ezért Magyarország szeretné, ha a külföldiek földvásárlási tilalmát meghosszabbítanák 2014. április 30-áig.

Az új földtörvény szerdától hatályos, ekkor lép életbe az elővásárlási jog, mely biztosíték az államnak. Ez azt jelenti, hogy a földtulajdonosoknak elsőként az alapnak kell felajánlania az eladandó földet. Ha a Nemzeti Földalap megvásárolná, akkor köteles a helyben kialakult piaci árat fizetni. Az így felvásárolt földeket az állam hasznosítani akarja, hogy az alapnak ne csak kiadásai, hanem bevételei is legyenek. A még nem végleges tervek szerint ezekből újabb és újabb felvásárlásokat lehet majd finanszírozni. Erre a célra évente 8-10 milliárd forint állhat rendelkezésre.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A földvásárlási moratórium meghosszabbítása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.