A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2011-03-17 11:28
Kis Erika
A fele sem tréfa – csökken a táppénz maximuma
Április végétől változik a táppénz egy napra járó maximális mértéke, ugyanis felére csökkentette az Országgyűlés a táppénz napi összegének lehetséges maximumát. A változások közvetve kedvezően érintik a munkáltatókat, valamint a szigorítások révén csökken a táppénzt indokolatlanul igénybevevők köre.

Az államháztartási törvényhez beterjesztett módosító javaslat értelmében április 30-tól változik a táppénz egy napra járó maximális összege, amely a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett. Az ellátás napi maximuma így 10 400 forint helyett 5200 forint lesz.

A szigorítások főként az átlagbér felett kereső munkavállalókat érintik, hiszen az eddigi szabályok a havi 520 ezer forintot keresőknél húzták meg a táppénz felső határát, akiknek a keresetük 60 százaléka érte el a minimálbér négyszeresét. Az elfogadott javaslat eredményeként, aki most havi bruttó 260 ezer forintnál többet keres és táppénzre írja ki orvosa, egy hónapra legfeljebb 156 ezer forint táppénzt kaphat, amelyből a bérhez hasonlóan még adót és járulékot is kell fizetni.

 

A változások közvetve kedvezően érintik a munkáltatókat, hiszen a táppénz nem a foglalkoztató, hanem az egészségbiztosítás terhe, de ehhez is hozzá kell a munkáltatónak járulnia. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztató a biztosított betegsége miatti keresőképtelensége, valamint kórházi ápolása időtartamára folyósított táppénze után táppénz-hozzájárulást köteles fizetni. Ennek összege a fent említett táppénz harmada.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka. Ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt az összeg 50 százalék. A táppénz naponkénti felső határa a biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része.

A módosító indítvány szerint további változás, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

A javaslat melletti érvként említette a kormányszóvivő, hogy a szigorítások révén a kabinet szeretné csökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt. A kormánypárt szerint az elfogadott módosítás a gazdaság fehérítését, élénkítését szolgálja, hiszen a táppénzzel kevésbé lehet majd visszaélni a jövőben, ezért a szigorítás mindenképp pozitív elmozdulást jelent, így a táppénzszabályok változásával járó megtakarítás körülbelül ötmilliárd forintra tehető.

Az új rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A fele sem tréfa – csökken a táppénz maximuma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.