Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-12-31 05:44
BDB
A csend éve? 2010 és ami benne volt...
A 2010-es év sok meglepetést és változást hozott tarsolyában, hol jó, hol rossz hírekkel, megdöbbentő igazságokkal, tényekkel, szárnyra kelt kósza információkkal, humorba ágyazott gazdasági eseményekkel. Valószínűleg a vállalkozások az új esztendőtől is hasonló hírdömpingre számíthatnak, de addig is tekintsünk egy kicsit vissza és nézzük meg, mi érdekelte leginkább olvasóinkat 2010-ben!

Az év lassan és kényelmesen indult, a vállalkozók alig eszméltek fel a karácsonyi bejglik és a szilveszteri mulatságok mámorából, máris változásokkal kellett szembenézniük. Januárban a vállalkozói igazolvány kiváltásának körülményeire irányult legfőként a figyelem, fontos módosítások léptek életbe, de az új számlázási szabályokat is nagy érdeklődés övezte.

Februárban beindult a hajrá, előkerültek a számológépek és munkavállalók, munkáltatók egyaránt nagy kalkulációkba kezdtek. A minimálbérváltozásra az évek jól megszokott rendje szerint ismét hatalmas reflektorfény vetült. A csillapíthatatlan kedélyeket néhány napvilágot látott csalás tovább borzolta, így már februárban egyértelmű volt: a vállalkozói szektor felbolydult.

 

Márciusban a változásoké volt a főszerep, új munkaügyi jogszabályokkal találta magát szemben a vállalkozó és már az áprilisi módosításokat előrevetítve is érezhette, hogy valami újat tartogat az év.

Az áprilisi tréfa mosolyt csalt az arcunkra, ám a tojás árán és az új állatbarát tartási technikán senki sem nevetett. Az aktualitásából mit sem vesztett témát csak a kamarai ellenőrzések tudták maguk alá gyűrni népszerűségben.

A szeszélyes áprilist kedélyes május követte és vicces kedvében számlát árult, vásárolt és elcserélt, aztán egy módosítás kapcsán megismerhettük a félkarú rablót, Black Jacket és társait.

Júniusban ugyan drágult a tőzsdén a búza és a kukorica, de a törvényhozók kedvét a rossz hír nem szegte, így újabb adó- és törvénymódosításokkal tarkították az évet. A kisvállalkozókhoz azért kedvező hírek is érkeztek az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól és arról, hogy már sms-ben is bejelenthetők a dolgozók. Mint tudjuk, ez utóbbi ma már inkább az áprilisi tréfa (júniusban) kategóriája, és az előbbinél is szükség lenne némi korrekcióra, hiszen több jogértelmezési nehézséget és kiskaput is felfedeztek a szakemberek.

Júliusban a nyugdíjas járulékok, illetve az áfa halasztás, áfa visszaigénylés kérdései kerültek középpontba, de szó esett a társasági adó, Széchényi kártya és a beruházások körüli módosításokról is.

Augusztusban ismét találtunk olyan témát, mely egyértelműen bizonyítja a gazdasági élet humortól sem mentes: van aki adótartozással viccelődik.

Hogy adóparadicsommá válhat Magyarország? Igen, ilyen hír is napvilágot látott, és természetesen mi megírtuk!

 

A kezdő és nem hitelképes vállalkozások lehetőségeit áttekintve és az adóelkerülés törvényes kiskapuit megtalálva szeptemberben a családi vállalkozásokat górcső alá vettük és a kisboltok sanyarú helyzetéről is számot adtunk.

A november a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jegyében telt, olvasóink megtudhatták a váltáson ki nyer és ki veszít, megvizsgáltuk a helyzetet pro és kontra. A cafeteria rendszerének változásai felkavarták a béren kívüli juttatások állóvizét. Bár a 2011-es minimálbérről szóló írásunk olvasottsági rekordját nem sikerült megdönteni, de a jövő évre vonatkozó legfontosabb cafeteria szabályokat összefoglaló cikkünk nagy népszerűségre tett szert.

Hogy 2011 mit tartogat a kis- és középvállalkozások számára, az a jövő titka, egyben azonban biztosak vagyunk: lesz miről írni és számot adni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A csend éve? 2010 és ami benne volt...
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.