A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
2011-04-22 05:39
Kis Erika
A biztosítás biztosíték?
Egy kisebb céget egy nagyobb káresemény akár csődhelyzetbe is vihet, ennek ellenére azonban kevés hazai vállalatnak van megfelelő biztosítása vagy egyáltalán nem rendelkezik biztosítási szerződéssel.

A kis, sérülékeny cégeket fokozottan sújthatja egy elemi csapás vagy más esemény következtében bekövetkező vagyonvesztés, illetve egyéb káresemény. Elég csak alapvető kockázatokra gondolnunk, amelyeknek ki lehet téve bármelyik vállalkozás, például elveszítheti telephelyét, gépparkját, raktárkészletét, számítógépeit, de adott esetben veszélyt jelenthet a tűzkár és az árvíz is. Mindezek alapján a kkv-k adott helyzetben relatíve nagyobb kockázatot futhatnak, mint a nagyobb vállalatok, mivel egy jelentősebb káresemény akár a tevékenységük megszűnését is okozhatja.

Egy felmérés szerint a hazai kis- és középvállalkozások alig rendelkeznek felelősségbiztosítással, vagy ha igen, akkor többnyire nem megfelelővel. A legtöbb cégnek (68%) egyéb vagyonbiztosítása van, és csak minden második vállalkozó köt felelősségbiztosítást. A vállalati felelősségbiztosításnál megfigyelhető az is, hogy a bevétellel együtt nő a szerződéskötési hajlandóság, de a 700 millió és 1 milliárd forint közötti forgalommal rendelkező cégek esetében is csak a háromnegyedük kötött ilyen típusú biztosítást. Hatalmas problémát jelent, hogy ha van is felelősségbiztosítása egy cégnek, általában kis értékű és nem megfelelően megkötött. Felelősségbiztosításokra azonban szükség van. Elég csak arra gondolnunk, hogy mi történhet például abban az estben, ha egy harmadik fél - például egy ügyfél - beperli vállalkozását rongálás miatt. Aki nem köt ilyen biztosítást, általában azért teszi, mert nem is ismeri, hogy milyen károk veszélyeztetik tevékenységét vagy pedig nem igazán számít ezek bekövetkeztére.

A biztosítótársaságok általában nem kínálnak egységes, standardizált biztosításcsomagokat a vállalkozásoknak, vagy ha igen, akkor ezek csak a legalapvetőbb kockázatokra terjednek ki. Mivel nincs két egyforma vállalkozás, ezért nem mindegy, milyen típusú biztosítást köt. A biztosítások pontos feltételeit alapvetően befolyásolják a cég működési körülményei. A hazai piacon közel tíz biztosító kínál termékeket a kkv-k számára az alap- és felelősségbiztosítástól kezdve a géptörésre, üzemi balesetre vonatkozón át az üzemszünet- és egyéb biztosításokig. Számukra is elérhető az „all risk” megoldás, amely lényegében mindenfajta felmerülő kockázatot lefed. Amennyiben biztosra akar menni, és a cég számára legmegfelelőbb biztosítási szerződést akarja megkötni, érdemes szakértőhöz fordulni. Természetesen maguk a biztosítótársaságok is segítenek felmérni a várható kockázatokat, de egy független szakértő segítségével egyszerűbb a cég számára legmegfelelőbb biztosítást megtalálni.  Szaktanácsadó segíthet úgy kialakítani a felelősségek rendszerét, hogy az a legkedvezőbb legyen.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint egy átlagos kis- és közepes vállalkozás ma 20-40 százalékkal, akár 1 millió forinttal is olcsóbban vásárolhat az alapvető kockázataira biztosítást, mint 3 éve. Ezeket az adatokat is figyelembe véve elmondhatjuk, hogy nem éri meg kockáztatni.

A biztosításokról bővebb információt ITT találhatnak az érdeklődők!

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : A biztosítás biztosíték?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.