A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2010-06-09 10:02
RogÁ
30 milliárdos kiesés a borászatban
A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak.

Az MTI-nek nyilatkozó Varga Péter a Varga Pincészet vezetője elmondta, hogy „talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre még nem tett nagyobb kárt a viharos időjárás." A következő 3-4 hét dönti el, hogy milyen lesz az idei bortermés, mert ha nem változik, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. A szőlőt érintő károk közül az igazi gond a nagy téli fagy, valamint az, ha a virágzáskor hideg idő van. Ez viseli meg legjobban a szőlőt. A szőlő virágzása most indul, ezért kritikus az elkövetkező két-három hét. A néhány napos meleg idő jót tesz a most induló virágzásnak, de ha visszajön a rossz idő, a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be.

 


Ma Magyarországon évente 3-3,5 hektoliter bor készül, ami akár egy millió hektoliterrel is kevesebb lehet. Ez a csökkenés 300 forintos literenkénti árral számolva: 30 milliárd forint kiesést jelenthet, ha visszatér a rossz idő. (A Varga pincészet évente 10 millió palack bort forgalmaz.)

Rossz idő esetén veszélybe kerülhetnek a korai érésű hungaricum fajtáknak a termései is, amelyek egyre népszerűbbek. Ilyen például a Csabagyöngye. Ebből a fajtából minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Másik veszélyeztetett fajta a korán érő Irsai Olivér. Az itthon mostohán kezelt –elsősorban házasításra használt- borfajtára több olasz borbróker is felfigyelt már. Jó hír, hogy van már néhány olyan borász, aki önállóan palackozza az Irsai Olivért, amellyel áprilisban és májusban több francia és angol versenyen is jó helyezést értek el.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : 30 milliárdos kiesés a borászatban
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.