A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2010-04-21 11:43
Szűcs Ágnes
200 gazdától követel kötbért a Békésagrár Kft.
Le nem szállított termény miatt több mint 200 gazdát szólított fel kötbér kifizetésére a békéscsabai Békésagrár Kft.
A gazdák szerint jogtalan a követelés. Az egyikük 2007-ben kötött szerződést a Békésagrár Kft.-vel, mivel az árban nem tudtak megegyezni, - elmondása szerint - a kft. területi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapta: „elég ha a Kft.-től kapott vetőmag árát, kamatát és kezelési költséget kifizeti, és akkor eltekintenek a további követeléstől.” Ez szóbeli egyezség volt, amit teljesített is, állítja a gazda, de se vételi opciót, se egyenlegközlőt nem kapott.

Egy másik gazda állítása szerint vele azt közölték, hogy nem kell a szerződésben foglalt terményt leadni, elég, ha a vetőmagot, műtrágyát és a kamatot kifizeti. Ha ezt nem mondták volna neki, ő leszállította volna a terményt, hiszen még mindig raktárban áll a tavalyi búzája.

A Békésagrár Kft. ügyvezetője szerint jogosan követelik a kötbért, mivel a termelők szerződésben kötelezettséget vállaltak a megtermelt és fedezetként (meghatározott terménymennyiség ellenében kap a termelő gazda vetőmagot, műtrágyát, permetezőszert stb.) felajánlott termény leadására. A terményre számított a kft. hiszen nekik is teljesíteni kellett a vevőik felé. Az ebből eredő károk megtérülésére szolgál a kötbér.

Az ügyvezető cáfolta a gazdák azon állítását, hogy nem kapták kézhez az elszámolást. Elmondása szerint minden évben megküldik partnereiknek az aktuális elszámolási egyenleget, amelyből látszik, hogy rendben elszámoltak-e és lezárták-e a szerződést. A szerződésben foglaltakról egyébként is csak írásban mondhatnak le, szóbeli megállapodás maximum az árakról, illetve a teljesítés módjáról való tájékoztatás lehetett. Az ügyvezető kiemelte, hogy elsősorban megegyezésre törekszenek, ha nem tudnak megegyezni, akkor törvényes keretek közt, a jog eszközeivel érvényesítik követeléseiket.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : 200 gazdától követel kötbért a Békésagrár Kft.
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.