Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2011-07-13 13:01
Kis Erika
1svájci frank=180 forint - Megéri így törleszteni?
Jó néhány magas törlesztőrészlet letudása után a devizaadósok nemsokára elkezdhetik a svájcifrank-hiteleket 180, az euróhiteleket 250, a jenkölcsönöket pedig 2 forintos árfolyam mellett törleszteni. De vajon érdemes kérni az árfolyamrögzítést?

Elvileg már csak hetekig kell bírnia a magasabbnál magasabb frankárfolyamot azoknak, akik élnek az árfolyamrögzítés lehetőségével. A szakemberek szerint azonban ez a megoldás igencsak kockázatos mind az adósok, mind pedig a hitelintézetek számára, így érdemes körültekintően bánni az árfolyamrögzítés lehetőségével, hiszen a valós és a kedvezményes árfolyam közti különbség egy gyűjtőszámlán gyűlik, ez pedig forinthitelként működik tovább. A jelenlegi és a devizahitelesek mentőcsomagjában szereplő frankárfolyam között már csaknem 30 százalék a különbség, ami azt jelenti, hogy azok az adósok, akik három évre az alacsonyabb részlet mellett döntenek, nagyjából egyévnyi törlesztőrészletnek megfelelő adósságot halmoznak fel a kamatokkal együtt.

Mindezek alapján a mesterségesen 180 forintos fixált franknak főként azért vannak  veszélyei, mert a mostani erős frank tartós fennmaradása esetén akár egymillió forint is összegyűlhet majd azon a bizonyos gyűjtőszámlán, amit aztán ki kell egyenlíteni a hároméves átmeneti időszak után.  Így azok a devizahitelesek, akik már most is nehézkesen fizetik a részleteket, igen komoly nehézségekkel szembesülhetnek, ha 2015-től el kell kezdeniük törleszteni a devizakölcsönüket normál árfolyam mellett, és emellett még a gyűjtőszámlán lévő tartozás törlesztésének terhe is a nyakukba szakad.

Mindezek mellet, érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha sokan döntenek az árfolyamfixálás mellett, és a hiteleik három és fél év múlva elkezdenek tömegesen bedőlni, az már a bankrendszert is komoly kihívás elé állíthatja.  Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy aki tud, az inkább fizessen és ne éljen az árfolyamrögzítés lehetőségével, hiszen azzal lényegében csak elodázza a pluszkiadást. 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : 1svájci frank=180 forint - Megéri így törleszteni?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.