A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-07-08 14:19
RogÁ
13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés
Az ipari termelés májusban 13,7 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest munkanaphatástól korrigálva és korrekciók nélkül is. Az első öt hónapban 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok felülmúlják a várakozásokat, a javuló trend egyértelmű, a kérdés, meddig tart ez a lendület - vélik az elemzők.

Az idei áprilishoz képest a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint 5,4 százalékkal emelkedett. Áprilisban a részletes adatok szerint az ipari termelés éves bázison 9,7 százalékkal nőtt, az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal magasabb volt, mint 2009 január-áprilisban. Egy hónap alatt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint a termelés áprilisban 1,2 százalékkal emelkedett.

Egy éve, 2009 májusában az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,1 százalékkal csökkent, az év első öt hónapjában 23,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 azonos időszakában. Egy hónap alatt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index tavaly májusban 1,7 százalékkal emelkedett.

Az előzetes májusi ipari termelési adat minden várakozáson túltett: jó időszak lett év/év és hó/hó alapon is. Az áprilisi új megrendelések adataiból ugyan lehetett számítani arra, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is erőteljes lesz, de a Beszerzési Menedzser Index éppen májusban esett le 50 pont alá, ami egyértelmű zsugorodást jelzett. A helyzet tehát eléggé megtévesztő volt, ráadásul a BMI júniusban is 50 pont alatt van, eléggé érthetetlen módon egy olyan környezetben, amelyben mindenütt - a környékünkön másutt is - két számjegyű növekedés van.

Nyilvánvaló, hogy világszerte az exportvezérelt növekedés vezeti a feldolgozóipart, azt azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Vannak ugyanis egyszeri hatások, - például most töltik fel a készleteket - amelyek lezajlásuk után már nem befolyásoló tényezők.

Az exportnál maradva: egyelőre minden adat azt jelzi, hogy Magyarország legfontosabb külpiaca Németország, és ezen a téren továbbra is tartós a javulás. Az euró leértékelődése segíti Németországot és így Magyarországot is abban, hogy a következő hónapokban 10 százalék körüli szinten maradjon az ipari termelés szintje év/év alapon.

A kibontakozó trend egyértelmű, a kérdés az, hogy a második félévben mi történik majd. A most látható adatok egyelőre kedvezőek, aggodalomra tehát nincs ok. A második félévben ugyanakkor Európa-szerte megkezdődnek a megszorítások, amelyek lassíthatják a kilábalási folyamatot, és ezt a hatást egyelőre nehéz kalkulálni, figyelemmel a gyengébb euróra.

A KSH-tól független elemzők szerint is nagyon jó lett a májusi adat. Tíz százalék körüli növekedésre számítottak. Nyilvánvalóan azok a trendek folyatódnak, amelyek a múlt év utolsó negyedévétől kezdődően elindultak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : 13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.